Mag jouw werknemer alles met zijn auto van de zaak doen?

Mag jouw werknemer alles met zijn auto van de zaak doen?

Je hebt tijdens het sollicitatiegesprek een auto van de zaak toegezegd. Iedereen is enthousiast en jouw werknemer wil graag voor je aan de slag! Je geeft jouw nieuwe aanwinst een aantal limieten mee om zijn/haar leaseauto uit te zoeken en zorgt dat de auto op de eerste werkdag beschikbaar is.

Top 3 kostenpost

Een auto van de zaak is voor veel werknemers een secundaire arbeidsvoorwaarde. Voor werkgevers is het een top 3 kostenpost (naast huisvesting en personeelskosten), en kan een 'auto van de zaak' voor problemen zorgen! Zeker als je niet verder denkt dan de inzet van de nieuwe auto...

Beleid

Allereerst is het belangrijk om een beleid te hebben m.b.t. de personen- en bedrijfsauto's die voor jouw bedrijf ingezet worden. Het is immers een visitekaartje en een investering die zich niet direct terug verdiend. Om ook na inzet van de auto duidelijk en transparant te kunnen zijn is het aan te raden om vooraf afspraken met de medewerker te maken over het gebruik en beperkingen aan de 'auto van de zaak'. Leg deze afspraken ook vast, zodat hier ook in bepaalde situaties naar verwezen kan worden.

Welke afspraken maak ik dan? 

Een autoregeling zorgt ervoor dat alles strak en goed geregeld kan worden. Bij een wagenpark van meer dan 5 (lease-)auto's kan dit een goede manier zijn om alles goed te regelen en personeel allemaal gelijke kansen te bieden als het om een auto van de zaak gaat. 

Op individueel niveau kan een berijderovereenkomst voldoende zijn waar een aantal afspraken in worden genoemd. Denk hierbij aan o.a.:

  • Hoe ga je als werkgever om met tankkosten (en tolkosten) in het buitenland?
  • Hoe zorg je ervoor dat de auto altijd representatief is?
  • Hoeveel kilometers mag de werknemer privé gebruik maken van de auto?
  • Wat te doen bij langdurige ziekte?
  • Is er een extra eigen bijdrage (voor privégebruik van de auto) van toepassing?
  • Kan de auto 'zomaar' worden ingeleverd als de werknemer uit dienst gaat?

Met bovenstaande punten (en ik kan er nog een aantal opnoemen 😉) kun je een hoop problemen tijdens het gebruik van de auto voorkomen. Als je daarnaast als werkgever bewust met het wagenpark bezig bent, zullen ook werknemers anders met het wagenpark omgaan. Iemand die een vieze auto met een lege tank en beschadigingen mee krijgt heeft een andere mindset dan iemand die een schone auto mee krijgt met een volle tank brandstof en een document moet tekenen voor ontvangst en de staat van de auto...

Ik help je!

Ik snap dat dit soort afspraken lastig zijn en bij veel bedrijven gedacht wordt dat het allemaal wel 'los loopt'. Wil jij jouw wagenpark wel goed geregeld hebben en ook bij 'auto-problemen' met de werknemer in gesprek kunnen, dan help ik je graag met jouw beleid, autoregeling en/of berijderovereenkomst.

Hoe blijft jouw wagenpark een visitekaartje voor jouw bedrijf?



Terug

Voorstel op maat?

Advies aanvragen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief